Gå på visning

Skarhults slott erbjuder utställningen Den dolda kvinnomakten som är slottets basutställning och berättar om Skarhults driftiga slottsfruars liv under 500 år. Skarhults slottshistoria är nyheten för 2017 och är en guidad tur utomhus om slottet och ägarfamiljens historia. För enstaka besökare och mindre sällskap erbjuder Skarhults guider öppna guidade visningar. För större sällskap rekommenderas egen guide.

Tornrummet avslöjar torpardottern Maria Kaunitz öde.
Tornrummet avslöjar torpardottern Maria Kaunitz öde.

Visning "Den dolda kvinnomakten"
Denna visning visar i rik detalj tjugo slottsfruars liv på plats i de salar kvinnorna själva byggt, verkat och dött i. Kvinnornas liv och strävan spelas upp i närbild, från utmobbad caféservitris till excentrisk drottning. Dessa kvinnor har genom eget mod, handlingskraft och ambition avgjort slottets historia. Nu blir de levande igen.

Samtidigt belyser Skar­­hults kvinnor inte bara sin egen historia, utan blir en symbol för alla sven­skor vars liv och strävan under de senaste 500 åren fört Sverige framåt politiskt, ekonomiskt och socialt. Berättelsen om kvinnorna på Skarhult blir ett mikrokosmos som visar hur Sverige – och Europa – förändrats under fem sekel och in i modern tid.

Denna visning rekommenderas till dig som besöker Skarhult för första gången. 

Sandstensdetalj på slottets fasad
Sandstensdetalj på slottets fasad

 

NYTT FÖR I ÅR Visning "Skarhults slottshistoria"

 Många besökare är nyfikna på hur det är att leva på ett slott. Välkomna till 2017 års säsongs nyhet, en guidad tur utomhus runt slottet och genom parken. Skarhults guider berättar om hur slottet blev till, vem som har ägt det, vilka utmaningar de har haft och hur man sköter ett slott idag.

Besökarna kommer också få med sig anekdoter om excentriska godsägare och deras färgstarka fruar, en kung och hans drömmar om att restaurera Skarhult, om bränder och krig, om rika danska storbönder och svenska riksråd. Men också ett stycke svensk landsbygdshistoria - Nils Holgersson hade gillat turen!

För bokning av visning, maila:
kvinnomakt@skarhult.se 

Alexandra von Schwerin arbetar i slottsbiblioteket.
Alexandra von Schwerin arbetar i slottsbiblioteket.

Slottsfrun guidar
I mån av tid går det även att boka en visning med Alexandra von Schwerin, nuvarande slottsfru på Skarhult och projektledare för Den dolda kvinnomakten. Hon berättar om projektets bakgrund och om de kvinnor hon mött här på Skarhult genom tiderna.

Längd: 45 minuter
Pris: 2 500 kr, entréavgift på 100kr/person tillkommer.

Alla bokningar görs via email:
kvinnomakt@skarhult.se