Samtalsserie "Ärligt talat"

 Ärligt talat - Slottsfrun som fick nog

Författaren Katerina Janouch och Alexandra von Schwerin
Författaren Katerina Janouch och Alexandra von Schwerin

 Följ med när Alexandra von Schwerin möter kloka, färgstarka och oväntader människor med frispråkiga åsikter och fakta som förargar. I samtal som drabbar ställer de obekväma frågor till vår ängsliga samtid och vågar tala ut där andra bara tiger. Tanken är fri - är du?  

Alexandra von Schwerin lanserar samtalsserien på invigningsdagen den 6 maj kl 12. 
Att närvara kräver ingen förbokning.  

Historikern Svante Norrhem på Skarhults borggård
Historikern Svante Norrhem på Skarhults borggård

 Ärligt talat med historikern Svante Norrhem, 21 maj kl 13

Det är som att gå runt i tjock sirap, säger Svante Norrhem. Historiker har vetat om i över 20 år att kvinnorna har spelat än mycket större roll i svensk historia än vad barnens skolböcker i historia gör gällande. Varför är det viktigt att berätta kvinnornas historia? Varför går det så trögt? Vad kan vi göra?

Samtalet sker på borggården kl 13.  

Fråga Birgitta Piper
Fråga Birgitta Piper

 Snälla flickor blir inte rika! Ärligt talat med Birgitta Piper, 28 maj kl 13

Vi  behöver vara lite modigare, säger hon, kanske inte så artiga, snälla och lydiga. Snälla flickor tjänar inga pengar och den vänlige bankrådgivaren är inte din bästa vän, utan en säljare som vill ha provisioner och avgifter. Hon har 25 års erfarenhet som ekonomijournalist dels på Sydsvenskan men också i sin populära frågespalt i M-magasin.

Birgitta Piper vill skapa lite jävlar anamma. Våga tala om pengar i ett förhållande! Det vill helst inte kvinnor. De kan sätta upp en järnridå mellan kärlek och ekonomi och det gör inte män. De kan räkna kallt och ändå vara upp över öronen förälskad och ser ingen motsättning i det, säger Birgitta Piper.

Välkomna till Ärligt talat!  Söndagen den 28 maj kl 13. Ingår i biljettpriset.

Debattören Ann Heberlein
Debattören Ann Heberlein

 Ärligt talat med debattören Ann Heberlein söndag 4 juni kl 13

Debattören och teologie doktor Ann Heberlein talar om det ökade sexuella våldet, om det hon kallar "den nya skamlösheten". Förövarnas likgiltighet, om myndigheters flathet och okunskap och framför allt vad samhället och vi tillsammans kan göra för att skydda både män och kvinnor som utsätts för sexuellt våld.  

Ärligt talat söndagen den 4 juni kl 13. Ingår i biljettpriset. 

 

Grevinnan av Castiglione
Grevinnan av Castiglione

SELFIE - från grevinnan av Castiglione till Kim Kardashian

Ärligt talat med regissören Lina Mannheimer. Hon börjar med Napoleon III älskarinna, den vackra grevinnan Castiglione som fotograferade sig själv varje dag och sträcker sig till dagens behov av ständig bekräftelse och exhibitionism på sociala medier. 

Söndagen den 11 juni kl 13. Ingår i biljettpriset.


 Flera Ärligt talat:

28 augusti Ärligt talat med författaren och debattören Katerina Janouch "Kvinnors sexualitet är politik" 

17 september Ärligt talat med författaren Anna Laestadius Larsson om hennes böcker "Barnbruden, Pottungen och Rävhonan" och nya spännande historiska kvinnor.