Älskare och älskarinnor

Vi vet mycket om kungarnas mätresser och presidenternas älskarinnor, men hur var det egentligen med kvinnornas amorösa äventyr? Var de moraliska dygdemönster eller skötte de bara sina affärer snyggt? Utställningen Älskare och älskarinnor visades på Skarhult 2016-2017.  Du kan läsa mer om utställningen här nedan:

Möt hemliga älskare och älskarinnor på slottet

Kvinnan har alltid haft lika stark lust som mannen. Fram till upptäckten av ägget på 1700 talet, trodde man till och med att kvinnans orgasm var en förutsättning för att hon skulle kunna bli med barn.

Kvinnans drift har alltid provocerat. Kyrka, stat och rådande samhällsnormer har under århundradena försökt kontrollera ”fresterskorna”. På 1600 talet är otrohet belagt med dödsstraff.  Skrönor säger att krigare sätter kyskhetsbälten på sina fruar så att de inte ska kunna njuta på annat håll medan mannen är i fält.  

Som reaktion på detta kommer 1700 talet: slotten fylls med maskeradbaler och sexorgier. Pendeln svänger igen och på 1800-talet slängs kåta kvinnor på dårhus och kallas hysteriska. Plötsligt har kvinnor blivit asexuella och ska ligga stilla i sängen.

Hamlets älskade Ofelia, skulptur Sarah Bernhard

Njutning och åtrå idag 

På 1900 talet kommer så p-pillret. BHn slängs, men kvinnor behöver på 1970 talet fortfarande åka till Polen och genomföra olagliga aborter och försäljning av kondomer är olagligt.

Idag tillåts kvinnor älska män och kvinnor, leva i celibat, ha älskare eller älskarinnor, leva i polyamorösa eller öppna förhållanden, vara sambos, särbos eller gifta. De kan ha one-night-stands, tantrasex, de kan gilla lack, läder, rep och sexleksaker. Allt fler uttryck för sexualitet bejakas. Kommer nu pendeln att svänga igen?

Ur ett historiskt perspektiv är det inte länge sedan kvinnor fick smussla med sin kärlek och sin lust. Det är inte länge sedan kvinnor fick 8 barn när de egentligen bara vill ha två.  Samhällen omskapas, men människornas kärlekslängtan förblir sig lik. Därför går historien igen. Följ med när Skarhult klär av såväl kejsare som pigor på denna opryda utställning för nyfikna!

Skriv passionerade kärleksbrev!

Världen behöver inte ännu en hemsida eller app. Vad världen behöver är mycket mera enkelt, naket och ofta bortglömt på jakten efter följare, likes och statusuppdateringar. 


Kärleksbrev. Gamla hederliga kärleksbrev. Långa längtansfulla formuleringar och vibrerande beskrivningar av närhet och beröring som omöjligt kan formuleras på 140 tecken. Vem går igång på ”jag saknar dig as-mkt”? Har vi glömt hur man skriver kärleksbrev? Unga vittnar om att de varken har skrivit eller fått kärleksbrev i hela sitt liv. I utställningen ägnas en hel sal åt kärleksbrev och besökarna kommer uppmanas att träna på plats.