Möt Scenograferna

 Utställningens scenografer Eva Canebro och Maria Kullenberg har ordet:

Utställningsinteriör i Skarhults 1700-talssal.

 När vi fick frågan om vi ville scenografera utställningen Den dolda kvinnomakten var det tre månader kvar till öppning. Att gå igenom 500 år av dold kvinnomakt på så kort tid var en utmaning! Nu kan vi säga att av alla utställningar vi har gjort genom åren är nog denna den roligaste och den viktigaste!

Tänk om ett slott kunde tala. Vad skulle det säga och hur skulle det säga det? Vi har försökt att leva oss in i hur det kändes att leva på sorgens 1600-tal, hur slottsfrun Maria von Schwerin sörjde sin förlorade son i det puritanska 1800-talet, och hur det var att leva i lössläppthetens högborgerliga 1700-tal.

Vi har forskat kring minsta detalj som fransbanden i metall, snäckan i Vanitas eller tyget på en tavla av Pehr Hilleström som vi till slut fann i England. Vi har letat skissat, spikat, målat, klippt och skurit, svurit, frusit, skrattat, varit arga och skrattat ännu mer. Vi har jagat prylar, ringt tusen samtal och vi tror faktiskt att vi nu kan hitta till Eslöv med förbundna ögon.

Canebro & Kullenberg består av Eva Canebro och Maria Kullenberg, frilansande scenografer.

Maria och Eva har jobbat tillsammans i ett tiotal år. De har bland annat producerat hela utställningar från idé till utförande och gjort scenografier åt konstnärer, fotografer och författare.

Exempel på platser där deras arbeten synts:

Sofiero slott, Fredriksdals herrgård, Nordiska trädgårdar samt i magasin och i böcker.

canebrokullenberg.se

Påfågeln tronar över Skarhults renässansrum.

Eva Canebro och Maria Kullenberg.