"Swedish Dads" 45 porträtt

Läs gärna mer om fotograf Johan Bävmans världsberömda samling Swedish Dads som visades i Skarhults nya utställningslokal 19 maj – 14 oktober 2018.

Utställningen ”Swedish Dads” visades på Skarhult 19 maj – 14 oktober 2018.

 Sverige har en av världens mest förmånliga föräldraförsäkringar. 480 dagar. 90 dagar är vigda åt pappan. Trots det är det bara en bråkdel av landets pappor som väljer att ta ut alla sina lagstadgade föräldradagar. Endast 14 % väljer att dela helt lika. 

 

Swedish Dads bygger på 45 porträtt på föräldralediga pappor som valt att vara hemma med sina barn i minst sex månader.

 

Fotograf Johan Bävman: ”Vi höjer och applåderar den bråkdel av männen som väljer att var hemma med sina barn. Lediga mammor tar vi för givet. Varför är det så? Och varför är det så få pappor som delar lika med sina partners? Men projektet utforskar även papparollen och den moderna mansrollen. Vilka tankar kring föräldrarollen går de och bär på? Hur upplever de föräldraledigheten och vad tror de är anledningen till att så få gör som de?

Med bilder och intervjuer vill jag rikta fokus på dessa fäder som valt att prioritera anknytningen till sina barn och sin familj framför jobb och karriär. Genom att få läsa och se andra pappor som delar samma tankar och funderingar kring föräldraskapet, kanske fler börjar fundera över sin papparoll och roll som partner. Det tror jag är en viktig bit i vägen mot ett mer jämlikt samhälle”.

Utställningen och den svenska modellen har väckt stort intresse runt hela världen. Swedish Dads har nu ställts ut i 25 länder, bl.a. Armenien, Brasilien,Chile, Frankrike, Indonesien, Iran, Israel, Japan, Kina, Litauen, Mocambique, Myanmar, Rumänien, Thailand, Tunisien, Turkiet, Uganda, USA, Vietnam, Zimbabwe och Albanien.

Utställningen kommer inom kort även att visas i ytterligare 14 länder.

De 45 porträtten visar pappor i vardagssituationer med sina barn.
Fotograf Johan Bävman själv.

Hör fotograf Johan Bävman berätta om sitt projekt här.

 https://www.youtube.com/watch?v=62XR3Y9Kxx4&t=93s

”Swedish Dads” visades i Skarhult under sommarmånaderna 2018. Utställningen var en del av 2018 års projekt ”Den goda manligheten”på Skarhults slott.